ISTORIJA

history

ISTORIJA

  1. Home
  2. O nama
  3. Istorija
Herman Knaust je osnovao Iron Mountain 1951. u Livingstonu, Njujork. Slavljen kao “Kralj pečuraka” u svom kraju Hudson River Valley, Knaust je svoje prvo bogatstvo zaradio gajenjem i prodajom pečuraka. Godine 1936.godine, platio je $9.000 za siromašni rudnik gvožđa i 100 jutara zemljišta tako da ima više prostora za svoju proizvodnju pečuraka. Ali, do 1950. godine tržište pečuraka se premestilo, pa je g. Knaust odlučio da pokrene novi biznis, da iskoristi svoj rudnik, i dao mu je ime "Iron Mountain"(Gvozdena planina).
 
Posle Drugog svetskog rata, g. Knaust je sponzorisao useljenje mnogih jevrejskih migranata u SAD, i to onih koji su izgubili svoj identitet jer nisu imali dokumenta, koja su uništena u ratu. U to vreme, svet je bio zahvaćen hladnim ratom, i brigom za bezbednost u slučaju atomskog rata. Zbog oba ta faktora, g. Knaust je želeo da radi na zaštiti vitalnih informacija od ratova ili drugih nesreća.
 
history 1
history 2
Iz tog razloga je i osnovan Iron Mountain Atomic Storage, Inc. 1951. godine. Gospodin Knaust je otvorio svoje prve "sefove" u Iron Mountain-u i jednu kancelariju u zgradi Empire State Building. Budući da je bio talentovan za publicitet, ubedio je neke istaknute ličnosti, kao što je bio general Daglas Mekartur, da posete Gvozdenu planinu. Prateći publicitet je bio mera programa marketinga novog poduhvata. Prvi klijent Iron Mountain-a bila je štedionica. East River Savings Bank, koja je donela mikrofilmove sa snimljenim zapisima i karticama sa deponovanim potpisima u naoružanim vozilima u novi planinski objekat za skladištenje. Potom su ubrzo došle i druge kompanije, čija sedišta su bila u Njujorku, jer su shvatile značaj zaštite njihovih važnih zapisa.
 
Iron Mountain je nastavio da raste na tržištu Njujork Sitija, i da se širi van prvobitnog objekta, na osiromašeni rudnik krečnjaka u blizini grada. Iron Mountain je tako postao vodeća kompanija za zaštitu vitalnih zapisa.
 
Nedugo zatim, klijenti su želeli da uskladište velike količine zapisa na papiru. Iron Mountain je 1978. godine otvorio svoje prvo nadzemno skladište u Njujorku. Iron Mountain se proširio van tržišta Njujork Sitija 1980. godine, kada je otvorio jednu lokaciju u Novoj Engleskoj da bi zadovoljio potrebe zaštite kopiranih kompjuterskih podataka. Iron Mountain se 1983. godine dalje proširio kupovinom kompanije New England Storage Warehouse. Bila je to prva kupovina koju je izvršio Iron Mountain, i tako je kompanija snažno zakoračila na tržište upravljanja medicinskim i pravnim zapisima.
 
Do sredine 1980-ih, Iron Mountain je akumulirao sve proizvodne linije koje čine temelj sadašnje kompanije. Ponudio je skladištenje zapisa na papiru i usluge upravljanja (uključujući velike operacije na vertikalnim tržištima medicinskih i pravnih zapisa), usluge dislocirane zaštite podataka i zaštite vitalnih zapisa na tržištima u Njujorku i Novoj Engleskoj.
 
1988. godine, Iron Mountain je napravio veliki korak ka kupovini kompanije Bell & Howell Records Management, Inc., zavisnog društva korporacije Bell & Howell Corporation, koja je bila četiri puta veća od Iron Mountain-a. Bell & Howell Records Management, u to vreme lider u toj grani, opsluživao je 12 velikih tržišta u SAD, na kojima Iron Mountain nije bio prisutan. tako je Iron Mountain postao prvi nacionalni izvršilac usluga u ovoj industriji.
 
Rast je nastavljen; do 1995.godine, Iron Mountain je zarađivao više od $100 miliona godišnje. Rukovodstvo kompanije je smatralo da je pravi trenutak za konsolidaciju industrije upravljanja zapisima. U februaru 1996, Iron Mountain je postao javno preduzeće, uz dokapitalizaciju, delimično radi pokretanja ove konsolidacije.
 
Danas, Iron Mountain je lider u ovoj industriji skladištenja i upravljanja informacijama; opslužuje 230.000 klijenata u više od 50 zemalja na pet kontinenata. Nalazi se na njujorškoj berzi pod IRM," i ima S&P 500 indeks i nalazi se na listi 1000 (trenutno na 649. mestu). Organizacije u svakoj velikoj industriji, bilo koje da su veličine, uključujući više od 95% organizacija sa liste FORTUNE 1000, oslanjaju se na Iron Mountain kao partnera koji upravlja njihovim informacijama.
 
Sa 3 milijarde dolara prihoda u 2015.godini, i najširom platformom servisa koja opslužuje najveći broj tržišta u svetu, Iron Mountain je najpouzdaniji partner za skladištenje i upravljanje informacijama. Herman Knaust je pokazao veliku moć predviđanja kada je 1952. godine rekao, “Ovaj posao će rasti kao pečurke…”
1951
Herman Knaust je osnovao Iron Mountain Atomic Storage Corporation.
 
 
 
1975
Iron Mountain, današnja kompanija, kupio je podzemni rudnik i obližnji veći podzemni objekat od Knausta.
 
 
 
1978
Iron Mountain kupuje obližnji nadzemni centar za čuvanje zapisa i počinje da gradi sisteme velike gustine za skladištenje.
 
 
 
1980
Kompanija se širi na Novu Englesku kupujući treći podzemni objekat.
 
Postaje osnivač kompanije Professional Records and Information Services Management (PRISM), bivši ACRC.
 
 
 
1981
C. Ričard Riz dolazi u Kompaniju kao predsednik i CEO.
 
 
 
1983
Iron Mountain se širi u Njuhempšir i Njudžersi.
 
 
 
1986
Kompanija osniva sedište u Bostonu i kupuje New England Storage Warehouse.
 
Postaje dominantna kompanija za upravljanje zapisima na severoistoku.
 
 
 
1988
Iron Mountain postaje nacionalna kompanija kupovinom kompanije Bell & Howell Records Management Company.
 
 
 
1991
Iron Mountain uvodi klijente u SafeKeeper, svoj sistem za upravljanje popisom zapisa.
 
 
 
1994
Kompanija lansira usluge konsaltinga u upravljanju zapisima.
 
 
 
1995
Ričard Riz je imenovan za predsednika odbora.
 
 
 
1996
Iron Mountain počinje da trguje na NASDAQ-u pod simbolom IMTN.
 
 
 
1997
Iron Mountain postaje vodeća svetska kompanija za iznajmljivanje softvera, kada je preuzela Data Securities International, Inc. (DSI).
 
Ulazi na tržište upravljanja informacijama u zdravstvu kupovinom Record Masters (HIMSCorp.).
 
 
 
1998
Iron Mountain postaje vodeća kompanija za dislociranu zaštitu podataka u SAD, preuzimanjem Arcus Data Security, Inc. (koja je promenila ime u Off-Site Data Protection, 2001. godine).
 
 
 
1999
Kompanija ulazi u poslovanje na međunarodnom nivou preuzimanjem British Data Management (BDM) u Veliku Britaniju.
 
Ulazi i na meksičko tržište preuzimanjem SAC Mexico.
 
Prelazi na Berzu u Njujorku pod simbolom IRM.
 
 
 
2000
Iron Mountain nastupa u Latinskoj Americi preuzimanjem Storage, S.A. u Argentini.
 
Spajanjem sa Pierce Leahy Archives, drugom najvećom kompanijom za upravljanje zapisima, Iron Mountain postaje jedina kompanija koja pruža pun asortiman usluga za upravljanje zapisima i informacijama u celoj zapadnoj hemisferi i Evropi.
 
Osniva deo za poverljivo uništavanje Mountain Confidential Destruction (koji je kasnije preimenovan u Information Destruction).
 
 
 
2001
Kompanija lansira dva ključna tehnološka rešenja za zaštitu informacija i skladištenje: usluge elektronske zaštite Electronic Vaulting za online pravljenje rezervnih kopija i oporavak i Digital Archives za upravljanje elektronskim podacima.
 
 
 
2002
Boston Business Journal proglašava Iron Mountain za "Kompaniju godine".
 
 
 
2003
Iron Mountain se prvi put pojavljuje na FORTUNE 1000 listi na 887. Mestu.
 
Ernst & Young proglašava CEO Ričarda Riza za "N.E. Preduzetnika godine".
 
Značajno povećava svoje prisustvo u celoj Evropi preuzimanjem Information Management Services iz Hays PLC.
 
 
 
2004
Iron Mountain se popeo na 857. mesto na FORTUNE 1000 listi.
 
Širi svoje usluge upravljanja intelektualnom svojinom preuzimanjem firme za upravljanje imenima domena - Arcemus®.
 
Širi svoje usluge sigurnog brisanja u Kanadi preuzimanjem franšizera iz Ontarija Proshred Security International Inc.
 
Formira poslovnu jedinicu Iron Mountain Digital, nakon akvizicije Connected Corporation, lidera u online izradi rezervnih kopija i zaštiti distribuiranih podataka.
 
Kompanija imenuje Boba Brenana za predsednika North America.
 
 
 
2005
Iron Mountain se pomerio na 811. mesto na listi FORTUNE 1000.
 
Ulazi u Pacifički prsten preuzimanjem poslovanja Pickfords Records Management-a ("PRM") u Australiji i na Novom Zelandu.
 
Bob Brenan je unapređen u predsednika i Operativnog direktora.
 
Preuzima LiveVault Corporation, vodećeg isporučioca rešenja za online kopiranje servera i oporavljanje, i tako širi tehnološku ponudu kompanije.
 
 
 
2006
Iron Mountain se diže na 783. mesto na FORTUNE 1000 listi.
 
Iron Mountain širi posao usluga za državu Government Services Organization; otvara novo sedište posla koji stavlja akcenat na potrebe države.
 
Preuzima DigiGuard, vodećeg provajdera usluga zaštite podataka u Australiji i Novom Zelandu.
 
 
 
 
2007
Iron Mountain se penje na 780. mesto na FORTUNE 1000 listi.
 
Prvi put na Forbes listi "400 najvećih kompanija".
 
Širi portfolio upravljanja preuzimanjem Accutrac Software, Inc.
 
Preuzima Stratify, Inc., i time pojaćava svoje eDiscovery servise.
 
 
 
2008
Iron Mountain dospeva na 722. mesto na FORTUNE 1000 listi.
 
Bob Brenan je izabran za predsednika i CEO a Ričard Riz postaje izvršni direktor odbora.
 
Magazin za bezbednost stavlja Iron Mountain na listu najsigurnijih kompanija u državi, Security 500.
 
 
 
2009
Iron Mountain se penje na 681. mesto FORTUNE 1000 listi.
 
Stupa na S&P 500 Index.
 
Prvi put u istoriji kompanije zarađuje 3 milijarde dolara prihoda za godinu dana.
 
 
 
2010
Iron Mountain preuzima Mimosa Systems.
 
Kompanija prvi put isplaćuje kvartalnu dividendu akcionarima i pokreće program otkupa akcija.
 
Iron Mountain se penje za 37 poena na 644. mesto na FORTUNE 1000 listi.
 
InfoWorld stavlja Iron Mountain na svoju listu "Green 15" najboljih ekoloških IT projekata.
 
 
 
2011
Iron Mountain prodaje svoj deo za digitalizaciju kompaniji Autonomy Corporation.
 
Najavljuje trogodišnji strateški plan poslovanja, obavezujući se da će vratiti 2,2 milijarde dolara akcionarima Iron Mountain-a do 2013.
 
Ričard Riz preuzima ulogu CEO u Iron Mountain-u.
 
 
 
2012
Iron Mountain imenuje Vilijama Minija za predsednika i CEO.
 
Odbor usvaja plan transformacije u Real Estate Investment Trust (REIT).
 
Dodaje prve solarne panele na odabrane skladišne objekte.
 
 
 
2013
Iron Mountain postavlja Alfreda J. Verečia za predsednika Upravnog odbora.
 
Ričard Riz napušta Iron Mountain i njegov Upravni odbor posle 31 godinu.
 
Našao se na listi FTSE4Good Index zbog ispunjavanja opšte priznatih standarda za korporativnu odgovornost.
 
Iron Mountain je na 712. mestu na listi Fortune 1000.
 
Objavio svoju prvu obavezu da smanji emisiju gasova , i to za 5 procenata do kraja 2014. godine.
 
 
 
2014
Iron Mountain se rangira na 726. mestu na listi Fortune 1000.
 
 
Objavljuje prvi izveštaj o korporativnoj odgovornosti.
 
Imenuje za članove odbora Dženifer Alerton i Pamelu Arvej.
 
Kupuje Securit Records Management, prodaje njegove poslove u Velikoj Britaniji, Irskoj i Australiji.
 
 
 
2015
Iron Mountain se rangira na 30. mestu na listi Fortune 1000.
 
 
 
2016
Iron Mountain se rangira na rangira na 729. mestu na listi Fortune 1000.
 
 
 
2017
Iron Mountain se rangira na 649. mestu na listi Fortune 1000.
 
 
 
2018
Iron Mountain se rangira na 619. mestu na listi Fortune 1000.